Föredrag och Workshops
Genom att integrera musik i flera Àmnen har jag, Karin Hassle (fd HÄkansson), upptÀckt att den totala inlÀrningen förbÀttrats inom alla Àmnen. Barnen upplever undervisningen som roligare och alla fÄr uppmÀrksamhet.
Och det Àr inte sÄ svÄrt som du tror!

Min metod, ÄMU, för Ă€mnesintegrerad undervisning med digital dokumentation, har vĂ€ckt stort intresse runt om i landet. Det kĂ€nns dĂ€rför roligt för mig att nu kunna erbjuda föredrag och workshops i Ă€mnet.
Mitt mÄl Àr att inspirera och peppa Sveriges lÀrare att vÄga gÄ över ÀmnesgrÀnserna och sina egna invanda arbetsformer.

Lyckat projekt blev ny arbetsform
NÀr jag som nyexaminerad musiklÀrare frÄn Musikhögskolan i PiteÄ vÀvde mina framtidsdrömmar bestod de dÄ som nu av att kombinera musik och andra Àmnen pÄ ett enkelt sÀtt. Mitt mÄl var att fÄ barn att lÀra sig fakta och jobba med musik samtidigt, sjunga, skoja med rytmer och ord och ha kul.

Resultatet av nÄgra Ärs experimenterande ledde fram till ett lyckat projekt, Sverigeresan, dÀr musiken integrerades i geografi, bild, svenska och datakunskap. Projektet utvecklade barnens tankar, fantasi och kroppssprÄk med datorn som hjÀlpmedel. Vid tidpunkten för projektstarten lÄg hip-hop och landskap pÄ undervisningen. Med hjÀlp av dataprogrammen Audacity och PowerPoint kombinerade barnen egna sÄngtexter om landskapen med hip-hop-musik, fakta och bilder.
Jag jobbade pĂ„ den tiden pĂ„ Älta skola i Nacka Kommun. (Mottagare av utmĂ€rkelsen för Svensk Kvalitet SIQ 2001)

Hip-Hop boken
Under vĂ„ren 2005 har jag Ă€ven skrivit ett lĂ€romedel i Ă€mnet. Boken heter Hip-Hop-boken - ett undervisningsmaterial. Med Hip-hop-boken blir det roligt och enkelt att integrera musiken i den ”vanliga” undervisningen! Vad sĂ€gs till exempel om att rappa om VĂ€stergötland, matsmĂ€ltningssystemet – eller varför inte sjuans tabell? HĂ€r finns massor av lektionsidĂ©er och projektförslag som utvecklar sprĂ„ket, kreativiteten och rytmkĂ€nslan. Boken innehĂ„ller ocksĂ„ bakgrundsfakta om hip-hop och rapkultur, intervjuer med Petter och Dogge och skivtips. Den gĂ„r Ă€ven igenom enkel inspelningsteknik.
Till boken följer en skiva med bakgrunder att rappa till.

"Bokens författare, Karin HÄkansson och Andreas Andersson, som sjÀlva Àr musikpedagoger, har skrivit en mycket bra bok för musiklÀrare men Àven för lÀrare i exempelvis matte, svenska och geografi. HÀr finns Hip-Hopens historia, intervjuer och framförallt lektionsidéer. Boken Àr fint illustrerad och kommer att ge alla lÀrare en pedagogisk kick....", skriver Sareco

Boken ges ut av Gehrmans förlag. DÀr den finns att köpa i en bokhandel nÀra dej eller pÄ Gehrmans egen web-handel.

Artiklar skrivna om detta:
Skolmyndigheten för utveckling
Observationsrapport vĂ„ren 2005 Älta skola
LĂ€rarnas tidningLĂ€rITiden av Nacka kommun
KREATIVA MÖJLIGHETER med ny teknik


Karin HĂ„kansson musiklĂ€rare pĂ„ Älta skola Ă€r vinnare av bidrag till utnĂ€mningen av "Sveriges mest innovativa lĂ€rare 2006" av Microsoft!
Juryns motivering:
”Det som förenar vinnarna i de olika klasserna Ă€r kĂ€nslan av en kreativ lekfullhet i sĂ€ttet att anvĂ€nda teknik i undervisningen pĂ„ fullt allvar

Karin HĂ„kansson ” Matematik, musik och teknik”
Tekniken blir verktyget för estetiska aktiviteter med matematiskt innehÄll.
Detta Àr ett strÄlande exempel pÄ hur teknik, musik och bild förstÀrker lÀrandet genom upplevelse till engagemang och aktivitet. HÀr visas hur inpelningsresurser pÄ nÀtet tillsammans med verktyg som Powerpoint erbjuder, engagerar och blir ett interaktivt verktyg för sÄvÀl lÀrare som elever."
Innovativ lĂ€rare Älta skola 2006
Priscermoni
Microsoft AB

Karin HĂ„kansson har tilldelats Rosenborg - Gehrmans Pedagogstipendium 2006
Ur pressmeddelande:
”Karin HĂ„kansson, musikpedagog i Nacka, fĂ„r Rosenborg-Gehrmans Pedagogstipendium. Karin HĂ„kansson har med stor kreativitet och friskt nytĂ€nkande utvecklat nya idĂ©er kring musikĂ€mnets innehĂ„ll och roll iskolan. Hennes lekfulla metoder för bland annat Ă€mnesintegration och anvĂ€ndande av IT i musikundervisningen har inte bara inspirerat hennes egna elever utan Ă€ven vĂ€ckt stor uppmĂ€rksamhet bland kollegor och fackpress sĂ„vĂ€l inom som utom Sveriges grĂ€nser..."
Inge och Einar Rosenborgs Stiftlese för Svensk Musik


Under samma himmel - Nytt sÄngmaterial för barn
Ett nytt material av barnsÄnger som jag arbetat fram tillsammans med min vÀn och kompanjon Andreas Andersson. Dessa sÄnger anvÀndes i en uppsÀttning som Kultur Nacka lÄter alla 6-Äringar i Nacka vara med i, "6-Ärs kören 2006". Detta Àr en mÄngÄrig tradition som jag haft Àran att leda 2006. 1027 6-Äringar var med och sjöng i Ärets kör. Skansen tyckte om sÄngerna och projektidéen, sÄ den 18 maj klockan 12.00 bjöd Skansen in alla 6 Äringar i Stockholm. 4300 barn kom och sjöng tillsammans.
Se Skansens hemsida för ytterligare information .
SÄngerna Àr utgivna av Gehrmans förlag. Finns att köpa i deras skiv och bokhandeln. Skivan finns Àven tillgÀnglig i skivaffÀrer runt om i Sverige.


Nu finns Àven ett nothÀfte till skivan utgiven pÄ Gehrmans förlag. SlÀpptes i slutet av maj 2008GlÀdje, lek och musik
Under 2008 har jag arbetat fram ett nytt lÀromedel. Den heter GlÀdje, lek och musik Àr en liten musikalisk "kokbok" med handfasta, inspirerande tips till musiksamlingen och temaarbeten i förskolan. Att sjunga, leka och skratta Àr en del av förskolan! HÀr fÄr du inspiration i form av nyskrivna sÄnger i modern tappning för förskolebarn. SÄngerna utgör grunden för roliga och utvecklande temasamlingar. De Àr pÄhittiga samtidigt som de lyfter fram typiska teman för förskolan. Allt frÄn kropp och knopp till matematik och alfabete! I förskolan har musiken sin sjÀlvklara plats. Den ger glÀdje, vÀcker fantasi och leklust och skapar gemenskap. Musiken ger ocksÄ ett oumbÀrligt stöd till barnets utveckling, sÄvÀl sprÄkligt som motorisk och kÀnslomÀssig.
Boken tio förslag till temaarbeten innehÄller alla en sÄngintroduktion, ett antal aktivitetsförslag, litteratur- och materialtips och matrecept. Till boken hör en cd-skiva med de tio sÄngerna och lÀmplig bakgrundsmusik.
Det gÄr att skapa magi med musik - upplevelser för all sinnen.
Boken heter ges ut av Natur och kultur. DÀr den finns att köpa i en bokhandel nÀra dej eller pÄ Natur och kulturs web-handelvocal.se
Intresseanmälan
Kontakt
Föredrag
Om mig
Meriter
Omdömen
Ljudklipp
Fotoalbum
Länkar
Gästbok